tirsdag 24. mars 2009

Lyrikkmontasje


I norskdidaktikk har vi jobbet ei økt med lyrikkmontasjer. Her er resultatet for min del - Løvetannen av Inger Hagerup. Hvis du vil laste ned den originale PowerPoint-fila, kan du gjøre det her.

Montasjen er laget på 2 timer, så det er selvsagt mye som kunne vært pusset på. Utfordringen er å lage litt liv i bildene, samtidig som leseren får tid til å lese hele teksten. Det vil være enklere med et kortere dikt.

Denne montasjen består av modalitetene skrift og bilder. I tillegg er bevegelse brukt for at bilder og skrift skal ha samme rytme og for å få til en god komposisjon. Skriften gjengir teksten fra diktet til Inger Hagerup. Bildene fungerer både som utdyping av teksten og som tolking / utviding av diktet. Dette gjør jeg gjennom å både vise bilder av de konkrete objektene i teksten (løvetann) og bilder som viser min tolking av diktet (mennesker i forskjellig alder som symbol på livets ulike faser). 

Lyrikkmontasjer kan være et godt redskap i undervisningen både for å forstå dikt bedre (presenteres av lærer) eller for å jobbe praktisk med dikttolking og samensatte tekster (elevarbeid).

Jeg har ikke forsøkt å bruke det i undervisningen foreløpig, men jeg kommer sikkert til å gjøre det i løpet av skoleåret. Kanskje jeg legger ut noen resultater her.

Jon Ove

6 kommentarer:

Evy sa...

Så genialt å legge ut montasjen på Youtube for så å legge den i bloggen. Det må jeg også prøve meg på.

Veldig fin montasje, kan jeg få vise den i en av klassene mine?
Vi skal ha om lyrikk nå.

Jon Ove sa...

Selvsagt kan du bruke den i undervisningen. Jeg har laget en lenke som du kan bruke hvis du vil laste ned den originale PowerPoint-fila. Den tar seg kanskje bedre ut på stor skjerm.

Hildegunn sa...

Så fin presentasjon og refleksjon! Ja - YouTube er også en mulighet, ja.
Det kan absolutt være at jeg også viser montasjen din som et eksempel på en konferanse jeg skal på etter påske. OK?

Hildegunn

Jon Ove sa...

Takk for kommentar, Hildegunn. Du kan selvsagt bruke den om du ønsker det.

Randi Waldal sa...

Hei Jon Ove!

En flott presentasjon! Og du er jo bare rå på data!

Så derfor har jeg et spørsmål til deg:
Hvordan får du lagt ut presentasjonen på you tube? Jeg får lagt inn link på bloggen til selve presentasjonen, men når jeg skal laste ned presentasjonen på youtube, får jeg beskjed om at det ikke er en videofil... Hvordan fikser jeg dette?

Jon Ove sa...

Det er ikke mulig å legge en PowerPoint ut på Youtube. Den må først gjøres om til videofil. For å gjøre det må man bruke et program som "tar opp" det som skjer på skjermen. Det finnes flere alternativer, men jeg har brukt et program som heter Camtasia Studio. Dette er ikke et gratisprogram, men du kan laste ned en prøveutgave som varer i 30 dager her Når du har laget videfilen, kan den lastet opp på Youtube.